Nova Miranda Annica

Det är alla mina namn. Visst är de fina, Nova heter jag för att jag är mammas och pappas stjärna. Miranda kom mamma på när jag var precis nyfödd. Annica det heter jag efter min mamma, för hon heter också det.

NOVA
............................................................

Det finns 506 kvinnor som har förnamnet Nova. Av dessa har 336 namnet Nova som tilltalsnamn/förstanamn.

Nova är ett nybildat namn som betyder plötsligt uppflammande stjärna, ny stjärna.


MIRANDA
............................................................

Det finns 1914 kvinnor som har förnamnet Miranda. Av dessa har 1220 namnet Miranda som tilltalsnamn/förstanamn.

Miranda tillhör de förnamn som var ytterst ovanliga för 20 år sedan men som nu har etablerat sig bland de 125 vanligaste tilltalsnamnen. Ökningstakten för Miranda är mycket snabb så namnet kan mycket väl vara med på 100-i-topp inom något år. Miranda är bildat från det latinska ordet mirandus som betyder förvånad eller häpen. Det finns en teori om att Shakespeare uppfann namnet till hjältinnan i Stormen. Säkert är dock att Miranda är namnet på en av planeten Uranus månar.


ANNICA
............................................................

Det finns 7288 kvinnor som har förnamnet Annica. Av dessa har 5798 namnet Annica som tilltalsnamn/förstanamn.

Detta är en alternativ stavning till namnet ANNIKA
De senaste tio åren har antalet flickor som fått Annika som tilltalsnamn minskat med nära tre fjärdedelar. Annika var ett riktigt modenamn under 50- och 60-talen och rasar därför kraftigt nu när alla Annikor inte bara är mammor utan också mormödrar. Annika är dock bra mycket populärare än Anselm som därför fått maka på sig i almanackan och numera delar namnsdag med Ansgar den 4 februari. Annika är en diminutivform av Anna som först dök upp med stavningen Anneke på 1400-talet. På 1500-talet började man använda stavningen Annika och den har sedan kommit att dominera. I dag är stavningen Annica också vanlig.


Uppgifterna är hämtade från SCB och Svenska Namn.